Autovakantie Ardeche Frankrijk: verslag van een prachtige autorit door de Ardeche

Vanaf ons vakantiehuis in de Ardeche hebben bij een fantastische rondrit gemaakt door een fraai deel van de Ardèche. We zijn begonnen in Vallont Pont’d Arc, het levendige dorpje gelegen aan de Ardèche. We zijn vervolgens via de D290 eerst naar de beroemde Pont d’Arc gereden. Je kunt er op de parkeerplaats gemakkelijk je auto kwijt.

Autovakantie Ardeche Frankrijk - bezoek Pont d'Arc

Foto van de prachtige Pont d’Arc in de Ardeche, vrij druk,
maar zeker een bezoek waard tijdens een vakantie in de Ardèche!

Na een korte bezichtiging zijn we weer terug gereden naar Vallon. We zijn hier rechtsaf gegaan op de kleine D1 richting Lagorce. Na enkele kilometers zijn we rechtsaf geslagen, de D558 op, richting het verlaten St-Maurice-d-Ibie. Je waant je hier alleen op de wereld, heerlijk! Onderweg steek je een paar keer het riviertje de Ibie over. We zien een aantal fantastische plekjes om te zwemmen, voor jong en oud.

Autovakantie Ardeche Frankrijk - zwemmen riviertje

Prachtige zwemplekjes bij de rivier de Ibie, net boven Vallon Pont d’Arc.
Hier vind je echt nog de rustige zwemplaatsen in de Ardèche!

Inmiddels rijden we al weer door en komen we uiteindelijk aan in het Villeneuve-de-Berg, waar de populaire camping Le Pommier ligt. Jaarlijks komen hier heel wat Nederlanders op af. Het plaatselijke VVV-kantoor wijst ons op de ‘Grottes de Montbrun’ en Mirabel, interessant om te bekijken, maar ook heel mooi om er naartoe te rijden. We stappen enthousiast weer in onze auto en vervolgen onze route door dit deel van de Ardèche. We rijden eerst richting de grotten. Na een fantastisch mooi weggetje (De D7 vanuit St. Jean-le-Centier biedt schitterende vergezichten!) komen we aan bij de grotten, een gammel bordje wijst ons naar de verlaten parking van ‘Grottes de Montbrun’. Dit mysterieus grottencomplex bestaat uit zo’n 30-tal grotten (verdeeld over 3 ‘verdiepingen’) en een heuse kapel die in de vulkanische rotswand zijn uitgegraven. Destijds vormden ze een veilige natuurlijke schuilplaats voor holbewoners. Nu een prachtige (en gratis) excursie in de Ardèche: de grotten van Montbrun zijn echt een aanrader!

Autovakantie Ardeche Frankrijk: bezoek de grotten van de Ardeche

Een voorbeeld van een van de grotten van Montbrun,
de meeste grotten en de kapel kun je van binnen bekijken!

Na een lunch op de parkeerplaats zijn we verder gereden naar Mirabel, wederom door een betoverend landschap van de Ardèche. En zo rustig hier! De afstand tussen de grotten en Mirabel is zo’n 15 kilometer. Mirabel is prachtig, het dorpje blijkt een zeer gewaardeerde stopplaats te zijn voor liefhebbers van sfeervolle dorpjes. Het ‘centrum’ van Mirabel – met zijn klinkersstraatjes, stenen huisjes en gewelfde doorgangen – brengt ons even terug in de middeleeuwen, prachtig! Op de top van dit voormalige vestingdorpje in de Ardèche staat nog een heuse een vierkante toren, een stoer overblijfsel van een van de middeleeuwse vestingen die hier ooit hebben gestaan. Het uizicht over het plateau van Coiron, de vallei van Auzon en de Bas Vivarais is werkelijk adembenemend mooi, we zien links zelfs de Mont-Ventoux liggen!

Autovakantie Ardeche Frankrijk - bezoek de dorpjes in de Ardeche!

Zicht op het dorpje Mirabel in de Ardèche, boven het fraaie vestingsdorpje zie je de oude toren staan!

Na Mirabel zijn we nog even langs Camping Les Charmilles gereden, we hadden eerder van vrienden gehoord dat deze sfeervolle, kleinschalige Nederlandse familiecamping hun heel goed had voldaan. Een leuke camping, gemoedelijke sfeer en de huurtenten staan er prachtig. We hebben de camping kort even bekeken en het beeld wat we houden klopt helemaal: grote kans dat we volgend jaar op Camping Les Charmilles een tent huren, de omgeving is er prachtig! Maar voor nu richten we ons helaas weer voorzichtig op de terugweg. We doen dit via de rivier de Ardèche, waar we naast de rivier ook de dorpjes Vogüè en Balazuc willen bekijken.

Via de D224 en even later de D103 rijden we al snel Vogüè binnen, een alleraardigst dorpje met een heus chateau, dat fraai boven het dorpje uitsteekt. We parkeren onze auto op een van de smalle parkeerstroken voor een wandeling door Vogüè. Een handje vol toeristen doet hetzelfde: lekker slenteren door een labyrint van eeuwenoude steegjes. Het kasteel van Vogüè, daterend uit de 12e eeuw!, moeten we letterlijk links laten liggen: we hebben te weinig tijd. Wel lopen we nog over de fantastische Le Pont et la Rotonde over de Ardèche: we worden beloond met een fantastisch uitzicht over de Ardèche en het dorpje Vogüè. Met deze herinnering lopen we weemoedig weer terug naar onze auto, ja, we komen zeker nog eens terug in Vogüè!

Auto-rondrit-Ardeche-dorp-Vogue

Nog zo’n pareltje in de Ardèche: het dorp Vogüè, met kasteel en direct gelegen aan de de Ardèche.
Niet voor niets is Vogüè opgenomen is de lijst van de mooiste dorpjes van Frankrijk.
Het is een bezoek tijdens je autovakantie in de Ardèche meer dan waar!

We rijden met de auto door de ‘hoofdstraat’ van Vogüè, ja, we mogen over de prachtige Le Pont et la Rotonde. Dat komt goed uit, want we willen graag om de D114, via Lanas, naar Balazuc. Voor vandaag onze laatste stopplaats. In Lanas steken we de Ardèche over, en rijden we niet veel later aan de oostkant Balazuc binnen, direct bij de betaalde parking (zeer ruim) parkeren we onze auto neer. Via een wirwar van intieme straatjes en leuke winkeltjes klimmen we omhoog, bij de kerk genieten we van het uitzicht, maar we willen ook graag de Ardèche hier zien stromen. Even met de voetjes in het water, heerlijk toch. Na een pittige afdaling zien we tussen de huisjes van Balazuc de ‘Saut du Pont’. Wederom een prachtige brug in een betoverende setting: hoge rotsen, de rivier de Ardèche, strandjes en uitzicht op het dorp. Voor ons is dit beeld toch wel hét beeld van de dag: dit is waarom wij, maar zovele Nederlanders met ons, naar de Ardèche op vakantie gaan. Wij dalen voorzichtig af naar de rivier en doen ons schoenen en sokken uit. Heerlijk stroomt het verfrissende water tussen onze tenen door. Allebei kijken we nog eens goed om heen en nemen Balazuc goed in ons op. We kijken terug op een fantastische vakantiedag in de Ardèche!

Autovakantie Ardeche Frankrijk - Balazuc ontdekken

Zicht op Balazuc, een geweldig mooi dorpje in én aan de Ardèche.

Moe, maar zeer voldaan rijden we weer terug naar ons heerlijke vakantiehuis in de Ardèche (gehuurd bij Basic Travel, wat ons prima is bevallen!), we hebben amper 140 km op de teller staan, maar een schitterende vakantiedag beleefd. Volgend jaar misschien iets noordelijker de Ardeche ontdekken, naar Camping Les Charmilles een tent huren, ook kamperen in de Ardèche kan prima met zo’n klimaat: we hebben er nu al zin in!